januari 20, 2012

När lät du en man hålla ditt barn sist?


Återigen har artikeln från 2007 dammats av och cirkulerar nu på sociala medier. Intervjun med Annica Dahlström, hjärnforskare som påstår att män inte kan ta hand om sina barn. 
Annica vet, för hon är hjärnforskare. Annica vet att män inte kan ha ansvaret för småbarn, så ÄR det bara. En mamma ska inte lämna ifrån sig sitt barn de första tre åren. 
Det får mig att undra...vem är störst fara för ett barn, en pappa eller en mamma som inte fått lämna ifrån sig sitt barn på tre år?? Fast, jo, hon får ju lämna ifrån sig barnet, till en annan kvinna. För en främmande kvinna tar bättre hand om ditt barn än barnets pappa. Vad du än gör, lita inte på att din man kan ta hand om ditt barn! För även om han har tillräckligt med "kvinnliga hjärnegenskaper" i sig, så kommer han inte kunna låt bli att skada barnet.
Den kvinnliga hjärnan är funtad för att ta hand om, se allt, känna allt. Manliga hjärnan, ptja...den kan ju räkna matte och vara aggressiv! För män skadar sina barn mest. (Detta är något Annica vet, fast det inte existerar någon statistik som bekräftar det.)
Men visst, hon är hjärnforskare. Hon har ju skrivit en bok i ämnet. JAMENDÅSÅ! 
Det här bara ett bevis på att ordet "forskning" inte automatisk betyder sanning. För min gissning är att om man vet hur hjärnan ser ut, så kan man uttala sig om det. Många har sagt att hjärnor skiljer sig åt. Men psyket då? Är det inte en annan sak hur den fungerar? Vi kollar vad en psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison i USA, Janet Shibley Hyde, säger:

"- Det finns ingen "kvinnlig" hjärna. Det finns en mänsklig hjärna." 
"...bara på några små begränsade områden som mäns och kvinnors hjärnor är olika, och skillnaderna är små: mellan fem och tio procent. Två personer av samma kön kan ha hjärnor som skiljer sig mer än så."

Hon berättar om studier som visar att vad människor klarar och inte klarar handlar om förväntningar. Låter det som något som kan stämma? Sunda förnuftet säger JA!
Läs intervjun där hon svarar Annicas teorier  HÄR..

Beteendevetaren Ingemar Gens säger
 "All hjärnforskning visar att det är större skillnader inom kön, än mellan kön. Att klumpa ihop hjärnor efter kön tror jag ingen seriös hjärnforskare skulle våga."

Hmm...
 Jag googlar vidare på Annica och hittar en intervju med henne i  DN, där hon bla svarar på frågan: Vilka verktyg är nödvändiga för att skapa ett jämställt samhälle? (pass på, här kommer det enkla men självklara svaret)
- Jag tror absolut att det är nödvändigt att pojkar och flickor redan i skolan får klart för sig att de är olika. Om killarna tror att flickorna är likadana som killarna då blir det ju så att tjejerna är dåliga kopior, för de är inte lika starka, de är inte lika snabba, de tycker inte att det är lika roligt att slåss som killarna. Tvärtom så måste man, tror jag, lära den manliga delen av populationen att flickor/kvinnor är någonting speciellt. Män borde läras: Kvinnor är inte likadana som vi och de är de som står för själva livet. Utan dem så blir det inga barn mer i världen och därför så ska vi vara lite extra försiktiga med kvinnor". Jag förstår mycket väl det där med kvinnor och barn i livbåtarna först och att tjejer i princip inte ska ut och slåss i kriget. En kille kan befrukta tusentals olika kvinnor och skaffa tusentals barn men en kvinna kan bara föda ett barn åt gången. Så där ligger en praktiskt biologisk historia i det hela."

Alltså, ni män måste förstå att utan oss kvinnor blir det inget liv på jorden! Eller? Vänta nu, hur var det man gjorde barn nu igen? Va, ska en man vara med? NÄMEN!

Kanske är det så att eftersom män kan befrukta tusentals kvinnor så har han råd att döda några på vägen? Vad säger du om den teorin, Annica?

Låt oss då sammanfatta:
Män är aggresiva och har tunnelseende. De har inte det naturligt i sig att ta hand om andra, särskillt inte barn. En pappa kommer skada sitt barn hur han än gör för att ta hand om det. Det är bara så, för ehm...statistiken som inte finns säger att det är så!


O jag tror Annica faktiskt vet vad hon snackar om.  Jag tror nämligen hon talar av egen erfarenhet. Hon måste blivit tappad av sin egen pappa som liten. Det är min sannolikhetsteori, det enda som kan förklara något så idiotiskt.

Ja, jag vet, kanske kränkande sagt, men Annica, låt mig citera dig för dig:
"Vad spelar det för roll att du som individ blir kränkt nu? Jag försöker att tala för framtidens generationer."

2 kommentarer:

heffebomb sa...

Ja! Ja! JA!

Viktoria Jannerland sa...

Hahaha! Du borde ha en spalt i nån tidning, Marcela. Superbra!